Internacional

Omplim PERPINYÀ de LLIBERTAT

Un dia històric!

29 de febrer de 2020, estem allotjats en un poblet al nord de Perpinyà, agafem el cotxe i ens aproximem però no  volem deixar el cotxe molt a prop del Parc de les exposicions no fos cas que després no poguéssim sortir-ne fàcilment. Allà mateix ens trobem amb un amic i junts ens dirigim cap al lloc de l’esdeveniment, ens anem trobant gent pel camí i com no pot ser d’altra manera en les gran ocasions es respira  un ambient festiu, de bon rotllo i companyonia. Arribem al recinte una hora abans de la cita, ja hi ha força gent i cues de centenars de persones per anar al bany. 

Fa un dia esplèndid, l’esplanada  es comença a tenyir de groc, mocadors, samarretes, llaços i estelades configuren un mosaic de colors i la gent gran preparada amb els seus tamborets portàtils per passar l’estona.

Quan falta poc per les 12 hores surt en Lluís Llach demanant a la gent si es pot retardar l’acte una hora ja que hi ha molts autocars retinguts a la frontera per la lamentable actuació de la policia espanyola, tothom hi està d’acord.

Ens retrobem amb col·legues de feina per casualitat i amb amics que donàvem per impossible retrobar-nos i evidentment amb altres que no ens trobem, tot està a vessar.

Aleshores les mestres de cerimònies Carme Sansa i Lloll Bertran inauguren l’acte, es mesclen  projeccions de vídeos de les persones preses, exiliades i represaliades amb actuacions dels cantautors Roger Mas, Gerard Jacquet i Lluís Llach, parlaments i aplaudiments. El parlament d’en Joan- Lluís Lluís, com a representant de la Catalunya Nord és memorable, crític amb l’Estat Francès amb el català i amb tot allò que comportà el tractat dels Pirineus, la millor manera de defensa la llengua catalana és com no parlar-la sempre i amb tothom.  Després la incisiva Clara Ponsatí dient grans veritats i titlla la taula de negociació amb el PSOE d’enganyifa, Toni Comín menciona les derrotes jurídiques de l’Estat Espanyol i les que haurà d’afrontar i just abans del moment més esperat per tothom, els tres cantautors canten a veus la cançó d’en Lluís Llach venim del Nord, venim del Sud, pell de gallina. Finalment surt el President Carles Puigdemont, rep una gran ovació per part del públic, les seves paraules diuen la llibertat és fraternitat, agraeix a la Catalunya Nord tot el suport i també denúncia el procés d’extradició de Julian Assange, també diu que portem escrites a la pell les persecucions que hem patit els catalans generació darrere generació i que volem viure el futur en llibertat, ja no ens aturarem ni ens aturaran, l’única garantia és una República Catalana Independent i la República l’hem de construir entre tots i no hi sobra ningú. Finalment l’acte conclou amb el cant dels segadors.

Marxem feliços després d’un dia victoriós però sabem que la lluita continua.

Author